Rozmiar tekstu
 

Wyszukiwanie ...

 

W ramach projektu Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez OPS Nowe Miasteczko w miesiącu maju 2013 r. zostały przeprowadzone zajęcia z obsadzania terenów zielonych, które miały na celu nauczenie uczestników projektu jak w ciekawy sposób zagospodarować teren zielony, a także jak pielęgnować posadzone rośliny. Kolejnym etapem zajęć było zdobycie wiedzy z zakresu sadownictwa i uprawy warzyw. W ramach zajęć z obsadzana terenów zielonych zakupiono kwiaty, które zostały wysadzone na klombach przy wjeździe do Nowego Miasteczka oraz przy siedzibie Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowym Miasteczku. Uczestnicy projektu nauczyli się jak zaplanować rozmieszczenie roślin na danym terenie a także jak prawidłowo posadzić kwiaty oraz w jaki sposób je pielęgnować. W ramach tych zajęć mieli możliwość nauczenia się metod szczepienia drzewek owocowych jak i uprawy warzyw. Zajęcia były prowadzone przez pana Grzegorza Paszke, który jest ogrodnikiem i na co dzień zajmuje się uprawą roślin ozdobnych i drzewek owocowych.

Sadzenie kwiatów na klombie:

Efekt po wysadzeniu kwiatów:

Pielęgnacja wysadzonych roślin:

Zajęcia w szklarni:

W miesiącu czerwcu i lipcu 2013 r. ruszył cykl zajęć z gotowania i dekorowania potraw. Zajęcia odbywały się na sali w obiekcie stadionu miejskiego w Nowym Miasteczku.  W roku 2011 zakupione zostało wyposażenie kuchenne, które w kolejnych latach realizacji projektu jest wykorzystywane dla potrzeb Uczestników Projektu. Uczestnicy Projektu spotykali się w wyznaczonych terminach, część osób nakrywa stół i go dekorowała, pozostali Uczestnicy szykowali potrawy. Nad prawidłowym przebiegiem zajęć z gotowania czuwała prowadząca zajęcia Pani Basia, która ukończyła projekt w roku 2010. Pani prowadząca zajęcia z gotowania uczestniczyła w projekcie w roku 2010, dzięki czemu nabyła wiele umiejętności oraz, otrzymała certyfikat a teraz przekazała zdobytą wiedzę nowym Uczestnikom Projektu. Na zajęciach Uczestnicy Projektu zwiększają umiejętności z zakresu:

- sporządzania zup,
- sporządzania II dań,- zakąsek zimnych w postaci różnych sałatek,
- surówek z wykorzystaniem warzyw sezonowych,- sporządzanie deserów i wypiek ciast,
- podanie oraz nakrycie stołu do obiadu,
- kalkulowanie kosztu zakupu produktów na przygotowanie obiadu

Wspólne gotowania:

 

Dekoracja stołu:

wspólne spożywanie przygotowanych posiłków:

Gospodarka