Miesiąc lipiec i sierpień to dla Uczestników Projektu czas, w którym mogą nauczyć się wielu nowych rzeczy. Ruszył cykl zajęć poświęcony tanim przygotowywaniem posiłków. Uczestnicy Projektu spotykają się w wyznaczonych terminach i wykorzystują swoje możliwości najlepiej jak potrafią. Zajęcia odbywają się na sali w obiekcie stadionu miejskiego w Nowym Miasteczku. W roku 2011 zakupione zostało wyposażenie kuchenne, które w kolejnych latach realizacji projektu jest wykorzystywane dla potrzeb Uczestników Projektu. 10 kobiet i 4 mężczyzn wzajemnie się uzupełniają. Część osób nakrywa stół i pięknie go dekoruje, pozostali Uczestnicy szykują potrawy nad którymi pieczę ma prowadząca zajęcia Pania Basia. Kobieta ukończyła projekt w roku 2010, wiedzę którą zdobyła ma potwierdzoną certyfikatem i przekazuje ją nowym Uczestnikom Projektu. Na zajęciach Uczestnicy Projektu zwiększają umiejętności z zakresu:
- sporządzania zup,
- sporządzania II dań,
- zakąsek zimnych w postaci różnych sałatek,
- surówek z wykorzystaniem warzyw sezonowych,
- sporządzanie deserów i wypiek ciast,
- podanie oraz nakrycie stołu do obiadu,
- kalkulowanie kosztu zakupu produktów na przygotowanie obiadu ,